W wodzie przeznaczonej do picia najczęściej bada się, czy obecne są bakterie Escherichia coli lub ogólnie bakterie typu coli. Innym mikroorganizmem wskaźnikowym są Enterokoki kałowe (paciorkowce, Enterococcus).
Paciorkowce kałowe to te, które zwykle występują w odchodach ludzi i zwierząt. Bada się ich obecność ponieważ rzadko rozmnażają się w zanieczyszczonych wodach a są bardziej wytrzymałe niż wspomniane wcześniej Escherichia coli lub bakterie grupy coli.
Enterokoki są odporne na wysuszenie i mogą być przez to przydatne w kontroli nowych lub remontowanych wodociągów lub do wykrywania zanieczyszczeń spowodowanych spływem powierzchniowym do wody.
Paciorkowce po dostaniu się do przewodu pokarmowego człowieka powodują objawy chorobowe, charakterystyczne dla zatrucia pokarmowego.
Na podstawie: Mikroorganizmy chorobotwórcze i potencjalnie chorobotwórcze w ekosystemach wodnych i sieciach wodociągowych, Anna Grabińska-Łoniewska, Edward Siński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie spamuj, proszę.