Problemów z wodą może być dużo różnych, a to jest za twarda, czasem śmierdzi, barwi, zdarza się, że po prostu nie smakuje.
Jednym z problemów może być nadmiar związków żelaza, którego obecność w wodzie przynosi wiele konsekwencji. Wiadomo, że jeśli żelaza jest zbyt dużo
należy zastosować proces odżelaziania (usuwanie Fe). Zwykle równocześnie odbywa się
odmanganianie (usuwanie Mn), bo Fe i Mn lubią być w nadmiarze równocześnie, na szczęście
najczęściej za jednym zamachem można się ich pozbyć z wody. Do tego, żeby
wybrać i ocenić przynajmniej szanse sukcesu zaproponowanego sposobu
odżelaziania konieczne są oczywiście badania wody i to nie tylko określające stężenie
żelaza.
Kiedy użytkownik wody domyśla się,
że żelazo jest obecne, czy w ogóle rozsądnie podchodzi
do wody (szczególnie w przypadku własnej studni), udaje się z wodą w miejsce,
gdzie można ją przebadać. Może też wezwać próbkobiorcę.
Po odpowiednim pobraniu próbki, zgodnie z zaleceniami, w laboratorium wykonuje się sprawdzenie wartości kilku podstawowych wskaźników i składników wody. Nawet w dość ograniczonej formie pokazują "co wodzie dolega".
Te podstawowe badania, zwane fizykochemicznymi, to:
Po odpowiednim pobraniu próbki, zgodnie z zaleceniami, w laboratorium wykonuje się sprawdzenie wartości kilku podstawowych wskaźników i składników wody. Nawet w dość ograniczonej formie pokazują "co wodzie dolega".
Te podstawowe badania, zwane fizykochemicznymi, to:
·
barwa
|
·
mętność
|
·
zapach
|
·
smak - jeśli nie wiadomo, czy nie ma bakterii chorobotwórczych,
nie bada się
|
·
odczyn pH
|
·
mangan (Mn)
|
·
żelazo (Fe)
|
·
twardość ogólna
|
·
azotany (N-NO3)
|
·
azotyny (N-NO2)
|
·
utlenialność (indeks nadmanganianowy)
|
·
jon amonowy (amoniak, N-NH4+)
|
·
przewodność
|
·
chlorki (Cl-)
|
·
siarczany (SO42-) - zawartość nie musi być
badana
|
A potem potrzebna jest już odpowiednia
analiza, zaczynając od porównania z obowiązującymi przepisami, wymaganiami i
potrzebami użytkowników.
ECONET proponuje badania fizykochemiczne w cenie 99 zł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie spamuj, proszę.