Ile może być w wodzie żelaza, żeby woda nadawała
się do ... No właśnie do czego. Najbardziej interesujące jest dopuszczalne
stężenie w wodzie do picia. Czy jednak dla wody butelkowanej - mineralnej,
źródlanej, stołowej i tej z kranu są takie same obostrzenia. Należy się
przyjrzeć odpowiednim dokumentom.
O
wymaganym składzie wody mówi głównie ♣ Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia
29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez
ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61, poz. 417).
Uzupełniającym dokumentem, który wprowadza pewne
poprawki jest ♣ Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2010 r.,
zmieniające rozporządzenie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia
przez ludzi (Dz. U. z dn. 29 kwietnia 2010 r. Nr 72, poz. 466).
Otóż wg tych rozporządzeń w wodzie, która nadaje
się do picia nie może być więcej niż 200 µgFe/l (w pierwszej
wersji rozporządzenia podawano inne jednostki, nie mikro- tylko miligramy,
czyli wychodziło 0,2 mgFe/l). Jest to zawartość żelaza ogólnego - bez
rozróżniania rozpuszczonego - Fe(II) i utlenionego Fe(III). Odpowiednio
najwyższa dopuszczalna zawartość manganu, w końcu to bliski "znajomy"
żelaza, wynosi 50 µgMn/l (0,05 mgMn/l).
A teraz warto zobaczyć normę dla wody w
butelkach: ♣ Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w
sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych (Dz. U. z
22 kwietnia 2011r. Nr 85, poz. 466). Otóż zacząć należy od tego, iż: Naturalna
woda mineralna i woda źródlana w stanie surowym z ujęcia mogą być poddawane
wyłącznie następującym procesom:
1) usuwania składników nietrwałych, takich
jak: związki żelaza, manganu i siarki (II), poprzez filtrację albo dekantację
poprzedzoną ewentualnie napowietrzaniem i sedymentacją osadów;
2) usuwania związków żelaza, manganu, siarki
(II) i arsenu z niektórych wód poprzez traktowanie wody powietrzem wzbogaconym
w ozon tylko w ilości niezbędnej do przeprowadzenia tego procesu. (...)
To tak na wstępie, żeby się nikomu nie wydawało,
że woda butelkowana nie musi być uzdatniania - jeśli to konieczne odżelaziana i
odmanganiana. I teraz należy poszukać jednego ze składników wody składnika - żelaza i manganu.
Pierwsza tabela zawiera wykaz zatytułowany: składniki
potencjalnie toksyczne naturalnego pochodzenia występujące w naturalnych wodach
mineralnych w opakowaniach oraz ich maksymalne poziomy, których przekroczenie
może stanowić ryzyko dla zdrowia. Wśród tego zestawienia żelaza nie
umieszczono, zatem można mieć nadzieję, że nie jest to składnik potencjalnie
toksyczny. Za to odnaleźć można mangan, z najwyższą zawartością 0,50 mgMn/l,
zatem 10-krotnie wyższą niż w wodzie przeznaczonej do picia.
O żelazie w wodzie butelkowanej napisano przy
okazji znakowania naturalnej wody mineralnej. Otóż taka woda ma być oznaczona Zawiera
żelazo, kiedy zawartość żelaza dwuwartościowego jest wyższa od 1 mg/l
(norma dla wody do picia jest 5-krotnie niższa, i odnosi się do żelaza
ogólnego, a nie tylko Fe(II)).
I nasuwa się pytanie - czy wodę butelkowaną można
pić w dużych ilościach, regularnie? Oczywiście inna sprawa to picie wody wysoko zmineralizowanej lub przeciwnie z bardzo mała ilością składników mineralnych. Pewno zależy co komu służy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie spamuj, proszę.