środa, 28 stycznia 2015

Odżelaziacze i bakterie



     Bakterie w wodzie na dobrą sprawę nie są potrzebne. To nie dlatego o wodzie mówi się, że jest "jałowa", kiedy się ją zdezynfekuje, ale gdy pozbawiona jest np. wszystkich minerałów. Okazuje się, że w odżelazianiu i odmanganianiu wody mikroorganizmy mogą spełniać pożyteczne funkcje.



     Jak podaje się w literaturze bakterie tak po prostu występują w stacjach uzdatniania wody, które zajmują się usuwaniem żelaza i manganu. Tam na drodze biologicznej mikroorganizmy utleniają Fe i Mn. Oczywiście w efekcie wytrącają się nierozpuszczalne związki Fe(OH)3, Fe2(CO)3 i MnO2.
     Wymienia się, że te pożyteczne w odżelazianiu bakterie to: Gallionella, Leptothrix, Siderococcus, Pseudomonas. Gallionella, które najlepiej rozwijają się jeśli woda ma odczyn pH 5,8 - 6,6, w temperaturze 25oC, na granicy strefy tlenowej i beztlenowej. Są to autotrofy, ale wykorzystują węgiel organiczny do procesów życiowych, a do utleniania żelaza potrzebują niskiej zawartości tlenu, w stosunku do tego ile wymagają procesy chemiczne.
     Manganem chętnie zajmują się: Sphaerotilus, Leptothrix, Pseudomonas, Citrobacter, Metallogenium, Gallionella.

Informacje na podstawie Uzdatnianie wody. Procesy chemiczne i biologiczne. praca zbiorowa pod redakcją J. Nawrockiego i S. Biłozora, PWN 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie spamuj, proszę.