Bakterie w
wodzie na dobrą sprawę nie są potrzebne. To nie dlatego o wodzie mówi się, że
jest "jałowa", kiedy się ją zdezynfekuje, ale gdy pozbawiona jest
np. wszystkich minerałów. Okazuje się, że w odżelazianiu i
odmanganianiu wody mikroorganizmy mogą spełniać pożyteczne funkcje.
Jak podaje się w literaturze bakterie tak po
prostu występują w stacjach uzdatniania wody, które zajmują się usuwaniem żelaza i
manganu. Tam na drodze biologicznej mikroorganizmy utleniają Fe i Mn. Oczywiście w efekcie
wytrącają się nierozpuszczalne związki Fe(OH)3, Fe2(CO)3
i MnO2.
Wymienia się, że te pożyteczne w odżelazianiu
bakterie to: Gallionella, Leptothrix, Siderococcus, Pseudomonas.
Gallionella, które najlepiej rozwijają się jeśli woda ma odczyn pH 5,8 - 6,6,
w temperaturze 25oC, na granicy strefy tlenowej i beztlenowej. Są to
autotrofy, ale wykorzystują węgiel organiczny do procesów życiowych, a do
utleniania żelaza potrzebują niskiej zawartości tlenu, w stosunku do tego ile
wymagają procesy chemiczne.
Manganem chętnie zajmują się: Sphaerotilus,
Leptothrix, Pseudomonas, Citrobacter, Metallogenium,
Gallionella.
Informacje na podstawie Uzdatnianie wody.
Procesy chemiczne i biologiczne. praca zbiorowa pod redakcją J.
Nawrockiego i S. Biłozora, PWN
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie spamuj, proszę.