Wiadomo jednak, że smak to sprawa
indywidualna, ale można podać wskazówki wskazujące na przyczyny pogorszenia
zmiany smaku wody. Zgodnie z przepisami smak powinien być akceptowalny dla
konsumentów. Smak wody może wpływać na smak potraw i napojów, co jednak jest ważną sprawą.
Poprawa smaku wody może nastąpić po określeniu przyczyny jego pogarszania. Często pomagają filtry węglowe.
Poniżej kilka uwag na temat smaku wody.
- Jedną z przyczyn może być instalacja wodociągowa wykonana z niewłaściwych materiałów. -
- Jeśli to woda wodociągowa może mieć posmak chloru.
- Woda wodociągowa może też mieć metaliczny posmak, jeśli obserwuje się wtórne zanieczyszczenie żelazem.
- Woda o wartości pH 8 posiada mdły smak, przy wyższym
pH dostrzegalny staje się mydlany posmak.
- Woda posiada orzeźwiający smak, gdy
jej wartość pH jest poniżej 7,5, a jednocześnie jest chłodna i zawiera
wystarczającą ilość dwutlenku węgla - ok. 10 mg/l i więcej. (Dezynfekcja
wody pitnej, W. Roeske).
- Woda z dużą ilością siarczanu magnezu może być
gorzka, z chlorkiem sodu – słona, z podwyższoną ilością żelaza – z
metalicznym posmakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie spamuj, proszę.