środa, 15 kwietnia 2015

Smak wody



     Wiadomo jednak, że smak to sprawa indywidualna, ale można podać wskazówki wskazujące na przyczyny pogorszenia zmiany smaku wodyZgodnie z przepisami smak powinien być akceptowalny dla konsumentów. Smak wody może wpływać na smak potraw i napojów, co jednak jest ważną sprawą. 



     Poprawa smaku wody może nastąpić po określeniu przyczyny jego pogarszania. Często pomagają filtry węglowe.

     Poniżej kilka uwag na temat smaku wody.

- Jedną z przyczyn może być instalacja wodociągowa wykonana z niewłaściwych materiałów. -
- Jeśli to woda wodociągowa może mieć  posmak chloru.
- Woda wodociągowa może też mieć metaliczny posmak, jeśli obserwuje się wtórne zanieczyszczenie żelazem.
- Woda o wartości pH 8 posiada mdły smak, przy wyższym pH dostrzegalny staje się mydlany posmak.
- Woda posiada orzeźwiający smak, gdy jej wartość pH jest poniżej 7,5, a jednocześnie jest chłodna i zawiera wystarczającą ilość dwutlenku węgla - ok. 10 mg/l i więcej. (Dezynfekcja wody pitnej, W. Roeske). 
- Woda z dużą ilością siarczanu magnezu może być gorzka,  z chlorkiem sodu – słona, z podwyższoną ilością żelaza – z metalicznym posmakiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie spamuj, proszę.