Pojęcie „stabilności wody” w rurach, zbiornikach wodociągowych można zrozumieć intuicyjnie - w wodzie nie powinny przebiegać żadne procesy. Dodając jeszcze słowo „biologiczna” można się domyślać, że chodzi o to, żeby nie przebiegały zjawiska takie, które umożliwią życie mikroorganizmom, nie tylko chorobotwórczym. W wodzie do picia nie są potrzebne żadne drobnoustroje.
Takie domysły są prawdziwe. Teoria
mówi, że istotne jest, aby woda po procesach uzdatniania charakteryzowała się
stabilnością biologiczną. Stabilność biologiczna wody to cecha wyrażająca się
brakiem skłonności do wtórnego rozwoju w niej mikroorganizmów, podczas
transportu i magazynowania. Zatem woda stabilna biologicznie nie umożliwia
rozwoju mikroorganizmów w zbiornikach wody czystej i sieci wodociągowej.
Najważniejszą metodą utrzymania stabilności biologicznej wody jest taki dobór
procesów i parametrów technologicznych, aby jak najskuteczniej usunąć z niej
nieorganiczne i organiczne substraty podatne na biodegradację, będące źródłem
energii dla mikroorganizmów.
W wodzie ze studni przydomowej też powinniśmy zapewnić takie warunki, żeby nic się w instalacji nie rozwijało. To właściwie może być prostsze niż w wodociągach, szczególnie tych rozległych.Jednym z ważnych zabezpieczeń są lampy bakteriobójcze UV.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie spamuj, proszę.