środa, 25 marca 2015

Odsalanie wody



     Odsalanie wody polega na oddzieleniu wody pozbawionej soli (np.  jonów chlorkowych) z wody zasolonej, np. kopalnianej. Woda odsolona może być użytkowana, natomiast zatężone sole należy utylizować. O słonej wodzie można przeczytać a artykule: Słona woda w kranie.




     Największe znaczenie w otrzymywaniu wody o jakości przeznaczonej do picia i na potrzeby gospodarcze, mają procesy odsalania oparte głównie na metodach separacji membranowej, szczególnie odwróconą osmozę i elektrodializę, w której do separacji jonów stosuje się membrany jonowymienne.

     Odwrócona osmoza to proces, w którym woda przechodzi przez membranę, dzięki zastosowaniu ciśnienia przewyższającego ciśnienie osmotyczne wody zasolonej. Membrana jest przepuszczalna dla wody, natomiast nie przepuszcza rozpuszczonych soli. Typowa instalacja do odsalania wody metodą odwróconej osmozy składa się z wstępnego oczyszczania wody surowej, systemu odsalania membranowego wraz z pompą wysokociśnieniową oraz końcowego uzdatniania. Membrany osmotyczne: są czułe na tzw. „fouling”, czyli zalepianie substancjami rozpuszczonymi, nie są odporne na substancje utleniające, np. chlor, narażone są na tzw. „skaling”, czyli zarastaniem kamieniem membranowym.

     Elektrodializa wykorzystuje membrany jonowymienne (kationowymienne i anionowymienne), umieszczone w polu elektrycznym, co pozwala na transport jonów, zawartych w wodzie zasolonej. Jony migrują do odpowiednich elektrod przez membrany, które je zatrzymują lub przepuszczają i w ten sposób powstaje koncentrat zawierający sól i woda odsolona na przemian w odpowiednich komorach elektrodializera. Można stosować również membrany monopolarne, np. do uzdatniania wód słonawych.

     Takie rozwiązania znajdują zastosowanie w dużych obiektach przemysłowych, czasem na świecie, do produkcji wody do picia w zakładach wodociągowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie spamuj, proszę.