Zwykle korzysta się z wód podziemnych. Praktycznie
nie spotyka się sytuacji, żeby dom jednorodzinny korzystał z wody powierzchniowej,
z uwagi na problemy jak takie ujęcie wody przystosować. Jednakże woda
powierzchniowa może być i jest często pobierana w tym celu – by stanowiła źródło
wody do picia i na potrzeby gospodarcze.
Dyrektywa Rady z dnia 16 czerwca 1975 r.
dotycząca wymaganej jakości wód powierzchniowych przeznaczonych do pozyskiwania
wody pitnej w Państwach Członkowskich (75/440/EWG), została już uchylona mocy
Decyzji Wspólnego Komitetu EOG Nr 125/2007 i nie obowiązują już od końca 2007
roku, ale ważne jest wciąż to, że dzieli ujmowane wody, które są lub mogą być
wykorzystane jako surowiec do produkcji wody do spożycia na trzy kategorie
jakości wody: A1, A2 i A3, w zależności od wartości granicznych wskaźników
jakości wody i od w następstwie tego stosowanych procesów oczyszczania wody.
Z tą dyrektywą ściśle związane jest Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 27 listopada 2002, w sprawie wymagań
jakim powinny odpowiadać wody powierzchniowe wykorzystywane do zaopatrzenia
ludności w wodę przeznaczona do spożycia
(Dz.U. 2002 nr 204 poz. 1728).
Do kategorii A1 zalicza się wody
najczystsze, wymagające prostego uzdatniania fizycznego, przede wszystkim
filtracji i dezynfekcji.
Kategoria A2 obejmuje wody gorszej jakości,
wymagające wielostopniowego uzdatniania fizycznego i chemicznego, w
szczególności wstępnego utleniania, koagulacji, flokulacji, dekantacji,
filtracji i dezynfekcji.
Wody kategorii A3 to wody najbardziej
zanieczyszczone, wymagające wysoko sprawnego uzdatniania fizycznego i
chemicznego.
Wymagania jakie powinna spełniać woda w
danej kategorii określono w załączniku do rozporządzenia. Przykładowo graniczne
stężenie żelaza i manganu wynosi odpowiednio:
Składnik wody
|
A1
|
A2
|
A3
|
Żelazo rozpuszczone
|
0,1 mg/l
|
1 mg/l
|
1 mg/l
|
Mangan
|
0,05 mg/l
|
0,1 mg/l
|
1 mg/l
|
Dla przypomnienia woda przeznaczona do picia
może zawierać maksymalnie 0,2 mg/l żelaza oraz 0,05 mg/l manganu*.
Ponadto stwierdza się iż: Wody
powierzchniowe posiadające cechy fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne
różniące się nieznacznie od obowiązkowych wartości granicznych odpowiadających
oczyszczaniu rodzaju A3 nie mogą być wykorzystywane do pozyskiwania wody
pitnej. Jednakże także niższej jakości wody mogą w wyjątkowych okolicznościach
być wykorzystywane pod warunkiem zastosowania odpowiednich procesów – w tym
mieszania składników – w celu dostosowania cech jakościowych wody do poziomu
standardu jakości dla wody pitnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie spamuj, proszę.