Nie ulega wątpliwości, że woda – jej jakość, ilość i ciśnienie – to
istotna sprawa, aby dom funkcjonował poprawnie, a jego mieszkańcy cieszyli się
zdrowiem. Wydaje się, że woda dostarczana z wodociągu będzie miała przynajmniej
jakość zgodną z wytycznymi dla wody do picia. Na temat smaku i jakości wody
wodociągowej spotyka się różne opinie, ogólnie wydaje się, że jest coraz
lepiej, tylko dlaczego czasem woda śmierdzi, albo ma nieprzyjemne zabarwienie?
Najpierw woda jest poddawana różnym zabiegom w zakładach oczyszczania
wody (ZOW), stacjach uzdatniania wody (SUW), a potem systemem dystrybucyjnym
doprowadzana do odbiorcy. Ponieważ zdarza się, że jej jakość nie jest mimo
wszystko zadowalająca, trzeba zastosować odpowiednie urządzenia, filtry do
wody, które wyprodukują wodę o wysokich właściwościach estetyczno-smakowych,
zdrowotnych i takich, które nie powodują strat ciepła, niszczenia urządzeń,
itd. W takim wypadku mówi się o doczyszczaniu wody.
Twarda woda pozostawia
osady, np. na wylewkach, bateriach, kamień kotłowy w czajnikach, na grzałkach
pralki, zmywarki. Przy myciu zużywa się więcej kosmetyków i detergentów. Zbyt
miękka woda może być powodem niedostatecznego efektu prania ubrań, potrzeby
zużywania większej ilości wody do spłukiwania detergentów i kosmetyków.
Jeśli
chodzi o spożycie wody to zapewne preferencje zarówno zdrowotne jak i smakowe
mogą być różne – niektórym służy i smakuje wada bardziej miękka, innym o
większym stopniu twardości.
A co na to nasz dostawca wody? Nie ma obowiązku
dostosowywania twardości wody, a użyteczna twardość to najczęściej ok. 60 mgCaCO3/dm3
(w przeliczeniu na stopnie niemieckie to 3 dH).
Zmiękczacz składa się z:
1. zbiornika
filtracyjnego, w którym jest wsypana żywica
jonowymienna, zmiękczanie wody prowadzi się na
zasadzie wymiany jonowej na kationitach sodowych - jony wapnia i
magnezu wymieniane są na jony sodu,
2. głowicy
sterującej, która kieruje procesem
filtracji oraz regeneracji (najczęściej stosowana w wersji
objętościowej, czyli to kiedy włączy się regeneracja zależy od zużycia wody) –
niezwykle ważne jest to aby głowica posiadała zawór mieszający, pozwalający
ustalić odpowiednią twardość wody w końcowych punktach odbioru,
3. zbiornika
solanki, która powstaje po wsypaniu soli
tabletkowanej.
Złoża do zmiękczania wody, wypełniające kolumny zmiękczaczy, to żywice jonowymienne,
a konkretnie kationity. Struktura chemiczna ziarenek kationitu, pozwala na
wymianę jonów wapnia i magnezu, które są odpowiedzialne za twardość wody, na
jony sodu. Główne zadanie zmiękczacza to zmniejszanie twardości wody, mogą też
w pewnym zakresie usuwać żelazo i mangan. Przy odpowiedniej eksploatacji,
głównie regularnej regeneracji solanką (to główne zadanie użytkowników
zmiękczaczy – dosypywanie soli tabletkowanej do zbiorników solanki), złoże
będzie pracowało wiele lat, bez konieczności wymiany. Jeśli kationit
zmiękczający narażony jest na dopływ wody bardzo zażelazionej, może ulec
destrukcji i w konsekwencji trzeba będzie taką żywicę wymienić. Zmiękczacze
potrzebują głównie okresowego sprawdzenia, czyszczenia lub wymiany inżektorów.
Można również stosować środki chemiczne do czyszczenia żywic zmiękczających.
Profesjonalny zmiękczacz możesz zamówić już dziś: http://filtrydladomu.pl/kontakt/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie spamuj, proszę.