Dezynfekcja
wody to temat pozornie bezpośrednio nie związany z odżelazianiem.
Mikrobiologiczne zanieczyszczenia wody są poważnym niebezpieczeństwem dla
zdrowia konsumentów. Tu wyłania się problem otrzymywania takiej jakości wody,
która nie będzie sprzyjała rozmnażaniu się mikroorganizmów, w tym
chorobotwórczych. Niedostateczne odżelazianie wody jest jedną z przyczyn
powstawania biofilmów w przewodach wodociągowych, co oczywiście wiąże się z
powstaniem znakomitych warunków do bytowania i ochroną mikroorganizmów
przed środkami dezynfekującymi. Skuteczna dezynfekcja jest istotnym i trudnym
zadaniem zarówna w przygotowaniu wodociągowej, jak i wody z lokalnych ujęć, np.
z przydomowych studni.
Jak pisał żyjący przed naszą erą, rzymski
kronikarz: na moczarach żyją niewidoczne żyjątka, które przez
usta i nos przedostają się do organizmu i wywołują ciężkie schorzenia.
Doświadczenia naukowe związane z wodą rozpoczęły się w drugiej połowie XIX w.
To niesamowite, ale dopiero wtedy powoli zaczęto zdawać sobie sprawę, iż poprzez
wodę mogą przenosić się bakterie chorobotwórcze. Z resztą kiedyś ludzie
nie wierzyli, że jest coś takiego jak bakterie, wirusy. Przerażającą
ilustracją wydarzenia, kiedy to w wyniku skażenia wody w studni przez ścieki,
rozprzestrzeniła się epidemia cholery i w ciągu 10 dni zmarło 500 osób,
jest rycina Death’s dispensary, czyli Apteka
śmierci -
umieszczona powyżej. Źródło informacji: Wolfgang Roeske Dezynfekcja wody pitnej.
Badania bakteriologiczne, które wykonuje
się, sprawdzając, czy woda nadaje się do spożycia:
WSKAŹNIK
|
JEDNOSTKA
|
NORMA2
|
ogólna liczba mikroorganizmów w temp 22oC
po 72 h
|
liczba mikroorg./1 ml
|
100
|
ogólna liczba mikroorganizmów w temp 36oC
po 48 h
|
liczba mikroorg./1 ml
|
50nie jest oznaczana2
|
liczba bakterii grupy coli 3
|
liczba bakterii/100ml
|
0
|
liczba bakterii E.
coli
|
liczba bakterii/100ml
|
0
|
1 wg Dz. U. z 2006 r. Nr 123, poz. 858
2 wg Dz. U. z dn. 29 kwietnia 2010 r.
3 Dopuszcza się pojedyncze bakterie wykrywane
sporadycznie, nie w kolejnych próbkach, do 5 % próbek w ciągu roku.
Bakterie chorobotwórcze i wirusy mogą
występować w wodach ujmowanych w celach pitnych. Bakterie nie zmieniają w
istotny sposób istotny chemizmu wód, zagrażają one jednak zdrowiu i życiu
konsumentów. Do wód podziemnych przenikają wraz z zanieczyszczeniami
komunalnymi, bytowymi, rolniczymi. Wody zanieczyszczone ściekami bytowymi mogą
być przyczyną wielu chorób, a nawet epidemii (cholera, czerwonka). Wirusy mogą
wywołać żółtaczkę. Niebezpieczne są również pasożyty – ameba, tasiemiec.
Bakterie mogą pogarszać smak, zapach i mętność wody.
W przypadku ujęć lokalnych, jeśli już stwierdzono,
że wskaźniki mikrobiologiczne zostały przekroczone, albo podczas uruchamiania
nowej instalacji wodociągowej, po awarii, zalaniu studni, należy przede
wszystkim pomyśleć o odkażeniu chemicznym. W zależności od potrzeb dezynfekuje
się również studnię lub instalację wodociągową.
Po takim czyszczeniu środkami na bazie
chloru, właściwie w każdym wypadku warto zastosować lampę bakteriobójczą UV,
choćby woda miała wysoką jakość – to również doskonałe działanie
profilaktyczne. Promieniowanie UV skutecznie niszczy drobnoustroje, szczególnie
bakterie Escherichia coli i inne z grupy coli oraz z rodzajów Legionella,
Shigella, Pseudomonas, clostridium, Salmonella, gronkowce,
pierwotniaki Cryptosporidium parvum i Giardia lamblia.
Lampa bakteriobójcza UV nie powoduje żadnych zmian w składzie chemicznym wody –
nie zmienia smaku ani zapachu, nie powoduje powstawania ubocznych produktów
dezynfekcji.
Jednym z najważniejszych zadań zakładów
wodociągowych to uzyskanie wody bezpiecznej pod względem bakteriologicznym i obecności
pasożytów. Równie ważne jest to, aby jej skład nie sprzyjał powtórnemu
ich rozwojowi. W zdecydowanej większości przypadków woda musi być poddana
dezynfekcji chemicznej. Najczęściej to co wyczuwamy w naszej kranówce to
związki chloru, które budzą nieprzyjemne doznania organoleptyczne, bo woda
śmierdzi, gorzej smakuje. Związki chloru, zarówno chlor gazowy, dwutlenek
chloru, podchloryn sodu, to sposób na skuteczną dezynfekcję. Środki te mają
swoje wady i zalety. Rozsądnie dozowane do wody mogą uchronić nas przed jej
skażeniem. Fakt, iż wyczuwamy zapach chloru to niestety konsekwencje, z którymi
ciągle będziemy się jeszcze spotykać. W przypadku wody wodociągowej, stosując
doczyszczanie wody również warto zaopatrzyć się w lampę UV, co stanowi głównie profilaktyczną
ochronę, w przypadku awarii lub ogólnie niedostatecznej jakości wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie spamuj, proszę.