Odżelaziacze wody to filtry wypełnione
odpowiednim złożem filtracyjnym. Mogą działać jako urządzenia ciśnieniowe (woda
filtruje się pod ciśnieniem) i grawitacyjne (otwarte zbiorniki). Poniżej można
się zapoznać z zasadą działania filtra ciśnieniowego. Sterowanie pracą, czyli
filtracją i płukaniem, odbywa się poprzez zamykanie i otwieranie odpowiednich
zaworów.
Filtracja w takim układzie odbywa się w kierunku
z góry do dołu, płukanie wodno – powietrzne w kierunku przeciwnym. Kryterium
włączenia płukania jest spadek ciśnienia wody przefiltrowanej, bowiem oznacza,
że w złożu zebrało się już bardzo dużo zanieczyszczeń. Oczywiście ważnym
kryterium jest również jakość przefiltrowanej wody - czy stężenie żelaza i
manganu jest normatywne. Pierwszy filtrat jest usuwany - nie ma wystarczająco
dobrej jakości.
Cykl pracy filtra wraz z płukaniem
wodno-powietrznym składa się z następujących etapów (na podstawie: Podstawy projektowe systemów
oczyszczania wód, A.L. Kowal, J. Maćkiewicz, M. Świderska-Bróż, Ofic.
Wydaw. PWr, Wrocław 1996):
- Płukanie przeciwprądowe (zawory: otwarte – E4, E3, zamknięte E1, E2, E5)
- Obniżenie poziomu wody w filtrze (zawory: otwarte – E5, zamknięte E1, E2, E3, E4)
- Płukanie sprężonym powietrzem (otwarte zawory – E3, elektrozawór, zamknięte E1, E2, E4, E5)
- Powtórne płukanie przeciwprądowe (zawory: otwarte – E4, E3, zamknięte E1, E2, E5)
- Spust pierwszego filtratu (otwarte zawory – E1, E5, zamknięte E2, E3, E4)
- Filtracja (zawory: otwarte – E1, E2, zamknięte E3, E4, E5)
Oczywiście zewnętrznie filtry, które mają inne
zadania często wyglądają tak samo. Zasadnicza różnica to złoże wyspecjalizowane
do usuwania odpowiednich składników wody, i powiązany z tym sposób
eksploatacji, np. zbiornik solanki do zmiękczaczy.
Filtry ustawiane są w tzw. halach filtrów.
Przykładowa stacja uzdatniania wody (źródło- ECONET):
Najtrudniejszym zagadnieniem jest tutaj ustalenie
kiedy płukać filtry, jak długo - to należy wypracować podczas eksploatacji
stacji uzdatniania wody.
Więcej informacji: Odżelazianie wody - klasyka, cz. 1.
Więcej informacji: Odżelazianie wody - klasyka, cz. 1.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie spamuj, proszę.