Jaka
jest zależność twardości wody i przewodności? Takie pytanie mogą zadawać sobie
np. pasjonaci akwarystyki. Zmiękczacze wody mają za zadanie obniżenie twardości
ogólnej. Nie jest już sprawą oczywistą co dzieje się z przewodnością w wyniku
zmiękczania. Należy zacząć od krótkiej charakterystyki obu wskaźników.
Przewodność elektrolityczna wody
W wodzie znajduje się wiele rozpuszczonych
składników. Substancje te określają stopień mineralizacji wody i są sumą
kationów i anionów. Podstawowe kationy to: Ca2+, Mg2+, Na+,
a aniony: HCO3-, SO42-, Cl-.
Udział poszczególnych jonów może być zróżnicowany, a miarą ich ogólnej
zawartości jest właśnie przewodność elektrolityczna wody. Jej
pomiar pozwala na przybliżone określenie siły jonowej, zasolenia wody, suchej
pozostałości i zawartości substancji rozpuszczonych.
Pomiar przewodności wykonuje się konduktometrem,
w określonej temperaturze. Podczas pomiaru przepuszczany jest prąd pomiędzy
elektrodami, a wynik w sposób pośredni wskazuje o stężeniu rozpuszczonych soli,
np. NaCl - im większe stężenie, tym wyższa przewodność. Wynik podawany jest w
jednostkach μS/cm (S - simens - odwrotność oma).
Zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniu Ministra
Zdrowia* dopuszczalna wartość przewodności to maksymalnie
2500 μS/cm. Parametr ten powinien być uwzględniony przy ocenie
agresywnych właściwości korozyjnych wody.
Twardość wody
Twardość wody to miara
zawartości głównie jonów wapnia i magnezu. Są różne podziały twardości, ale
mierzy się głównie twardość ogólną, która jest sumą twardości węglanowej i
niewęglanowej. Twardość węglanową, kiedyś nazywaną przemijającą, powodują
głównie wodorowęglany, czasem węglany. Natomiast twardość niewęglanową
tworzą chlorki i siarczany.
W wodach nie zawierających wodorowęglanów sodu i
potasu twardość węglanowa jest równa twardości ogólnej (two = tww). Jeśli w
wodzie obecne są wodorowęglany sodu lub potasu, wówczas twardość węglanowa jest
większa od twardości ogólnej (tww > two), czyli twardość niewęglanowa wynosi
0 (twnw=0).
Twardość wody mierzy się najdokładniej testami
opartymi o metody miareczkowe. W takich pomiarach liczba kropli użyta do zmiany
zabarwienia próbki wody jest proporcjonalna do twardości wody wyrażonej w
stopniach niemieckich lub francuskich.
Zmiękczanie wody
Podczas zmiękczania wody następuje wymiana
jonowa. Proces te został opisany w artykule zajmującym się odżelazianiem za
pomocą żywicy zmiękczającej: Odżelazianie przez wymianę jonową.
W wyniku zmiękczania wody nie ma już (ich
zawartość jest zmniejszona) w wodzie jonów wapnia i magnezu, unikamy problemów
z kamieniem kotłowym i innymi skutkami twardej wody. Jednocześnie kontroluje
się sumaryczną zawartość związków wapnia i magnezu przez pomiar twardości wody,
która musi być na odpowiednim poziomie do celów konsumpcyjnych (Twarda woda - czy trzeba zmiękczać wodę). Za to w wodzie zmiękczonej jest więcej jonów sodu.
Zasolenie wody, może być nawet większe niż przed zmiękczaniem, gdyż często
powstaje znany z kuchni chlorek sodu (NaCl). Zatem po zmiękczaniu wody
przewodność wzrasta, choć nie jest to regułą. Na pewno przy zmiękczaniu wody,
która wykazuje wysoką przewodność należy kontrolować zawartość chlorków, tak
aby nie otrzymać wody o słonym smaku (Słona woda w kranie).
*Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca
2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z
2007 r. Nr 61, poz. 417) oraz Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20
kwietnia 2010 r., zmieniające rozporządzenie w sprawie jakości wody
przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z dn. 29 kwietnia 2010 r. Nr 72,
poz. 466)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie spamuj, proszę.