Zapach to ważna sprawa z uwagi na komfort
korzystania z wody. Zapach wody powinien być akceptowalny przez
konsumentów i bez nieprawidłowych zmian (tak podaje rozporządzenie dotyczące jakości wody do picia), a tak naprawdę woda do picia powinna być bezwonna, a kawa powinna pachnieć tylko kawą, herbata - herbatą...
Nieakceptowalny może być wywołany przez obecność różnych
substancji. Dlatego, czasem w wynikach analizy wody, można znaleźć dodatkowe
informacje dotyczące tego wskaźnika jakości wody. Mogą to być oznaczenia literowe: R - roślinny, G - gnilny, S -
specyficzny i skala od 0 (brak zapachu) do 5 (bardzo silny). Spotyka się
również konkretne określenia: zapach siarkowodoru (H2S), ropopochodne,
żelazisty (metaliczny), metan. Jednak najczęściej jest to krótka informacja, że zapach jest
akceptowalny lub nieakceptowalny.
Niekiedy jest dokuczliwy w większym stopniu w ciepłej wodzie – ciepła woda śmierdzi.
Do walki z zapachem stosuje się głównie filtry
węglowe, które radzą sobie również z chlorem, dodawanym do wody
wodociągowej, w celu jej dezynfekcji. Jeśli zapach spowodowany jest obecnością żelaza, siarkowodoru, to odżelaziacz może poradzić sobie z tymi dwoma składnikami, np. taki który pracuje ze złożem Greensand Plus.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie spamuj, proszę.